Toegevoegd aan winkelwagen!

Voor 12:00 uur besteld = dezelfde werkdag verzonden

View my cart (0)

Een planten terrarium is een gesloten ecosysteem waarin planten, mossen en andere organismes kunnen groeien zonder dat ze worden blootgesteld aan de verschillende elementen van de buitenwereld. Het is een klein, mini-ecosysteem waarin water en condens een belangrijke rol spelen.

Water is essentieel voor het overleven van planten, mossen en andere organismes in een terrarium. Planten gebruiken water om fotosynthese uit te voeren en om hun bladeren, stengels en wortels te hydrateren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten in een terrarium voldoende water krijgen, maar te veel water kan leiden tot rotting en schimmelgroei.

Condens is een ander belangrijk aspect van een planten terrarium. Wanneer warme lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals glas, kan condens ontstaan. In een terrarium kan de condens zich ophopen op de binnenkant van het glas, waardoor het lijkt alsof het terrarium mistig is en de inhoud van de fles dus niet goed zichtbaar is. Dit is normaal en geen reden tot zorg, condens helpt de luchtvochtigheid binnen een terrarium op peil te houden. Hoge luchtvochtigheid is essentieel voor de groei van veel (tropische) terrarium planten.

Er zijn echter ook situaties waarin teveel condens kan leiden tot problemen. Als de condens zich ophoopt op de bladeren van de planten, kan dit leiden tot rotting en schimmelgroei. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het terrarium regelmatig te ventileren. Dit doe je door je terrarium bij te veel condens enkele uren open te zetten en indien nodig na 24 uur weer te herhalen. 

In het algemeen is het belangrijk om het water- en condensgehalte in een planten terrarium in de gaten te houden. Door voldoende water te geven en de luchtvochtigheid op peil te houden, kunt u ervoor zorgen dat uw planten gezond blijven en groeien. Door regelmatig te ventileren en ervoor te zorgen dat er voldoende luchtcirculatie is, kunt u voorkomen dat er problemen ontstaan door teveel condens.

Lees ook: Warmte en zonlicht in terrarium 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.