Verzorging van je ecosysteem

Waar kan ik mijn ecosysteem het beste neerzetten?

Licht is essentieel voor het bestaan van je ecosysteem en de gezondheid van je planten. Daarom is het meer dan belangrijk dat je jouw ecosysteem op een plek in huis of kantoor zet waar hij voldoende daglicht krijgt. Let wel op; direct zonlicht, felle lichtspots of het plaatsen van je ecosysteem in de buurt van andere warmtebronnen zoals bijvoorbeeld een verwarming is niet goed voor je ecosysteem. 

Goed om te weten:

  • Ramen op het noorden zorgen vaak voor te weinig licht.
  • Onze ecosystemen zijn alleen geschikt voor gebruik en plaatsing binnenshuis 
  • De beste temperatuur voor je ecosysteem ligt tussen de 15 en 25°C.

Hoe zorg ik goed voor mijn ecosysteem?

Een ecosysteem is een zelfvoorzienende biotoop en heeft daarom weinig tot geen onderhoud nodig. Een beetje aandacht en onderhoud kan zeker geen kwaad en daarom raden we het volgende aan voor een beter behoud van je ecosysteem;

  • Draai je ecosysteem elke twee weken een kwartslag, zo krijgen alle planten in de fles gelijkmatig en voldoende daglicht en geniet jij nog jaren van je ecosysteem met planten. 

Water geven van je ecosysteem 

Het gesloten ecosysteem met planten in fles heeft een uniek en eigen microklimaat. Toch kan het gemiddeld eens per half jaar voorkomen dat het nodig is om extra water te geven. Neem de grond als leidraad voor hoe vochtig het is in de pot. Als de grond droog aanvoelt, kun je 5 tot 10 cl water geven, afhankelijk van de grootte van jouw ecosysteem.

Help! Ik zie witte vlekjes in mijn ecosysteem en op de planten. 

Iedereen moet soms een beetje wennen aan een nieuwe omgeving. Ook een ecosysteem moet dus eerst een aantal weken wennen in zijn nieuwe thuisomgeving. Kleine, witte schimmelvlekjes kunnen zichtbaar worden op het groene mos, takjes, bladeren en de steentjes. Geen paniek! Open je ecosysteem en verwijder voorzichtig de schimmelvlekjes op de bladeren. Heeft de schimmel al meer schade aangericht? Ook geen zorgen! Knip met een schaartje de beschimmelde steeltjes en bladeren af. Na verloop van tijd zie je dat je ecosysteem in evenwicht komt, de schimmel zal verdwijnen en de bladeren zullen aangroeien. 

Hoeveel condens is normaal in mijn ecosysteem? 

Minimale condens op de bladeren of aan één zijde van je ecosysteem is normaal en daar hoef je je zeker geen zorgen over te maken. Is je hele glazen ecosysteem met planten beslagen en zie je dikke druppels op de binnenkant van het glaswerk en de bladeren? Geen zorgen! Waarschijnlijk staat je mini-ecosysteem te warm en kan hij, doordat de fles is afgesloten met kurk zijn warmte en overtollige vocht niet kwijt. Haal in dit geval de kurk van de fles en laat hem een halve dag open en rusten. Na deze tijd kan je hem weer afsluiten en zul je zien dat de condens in je ecosysteem verdwenen is. Het kan voorkomen dat de condens weer terug komt. Verplaats je mini-ecosysteem in dat geval naar een andere plek in je huis of kantoor. 

Kleine vliegjes in mijn glazen mini-ecosysteem? Wat te doen? 

Insecten hebben een hele grote hoofdrol in de kringloop van het leven op aarde. Ze verwerken organisch materiaal en zorgen zo voor een gezonde bodem voor planten. Zo ook in jouw mini-ecosysteem. Leuk toch? Dat vinden wij wel. Laat de vliegjes daarom in leven. Ze zullen als voeding voor je planten zorgen en vanzelf verdwijnen.

Wat kan ik doen aan bruine bladeren in mijn ecosysteem? 

Uiteraard kun je ze afknippen en/of verwijderen uit je flessentuin. Echter zouden wij ze gewoon lekker laten liggen en als voeding laten dienen voor je kleine zelfvoorzienende ecosysteem. 

Help! Ik denk dat mijn planten te hard groeien

Groeien de planten in je Flessentuin zo hard dat ze bijna uit het dak van je ecosysteem 

komen? Door de kurk is dat natuurlijk niet mogelijk maar er moet wel wat gebeuren. Wat dan? Gewoon snoeien. Zoals je dat in je tuin ook zou doen. Hoe je dat doet leggen we graag voor je uit. Pak een schaartje, open je ecosysteem en knip de takjes van de te groot geworden planten net boven de bladaanzet af. Na je uitstekende snoeiwerk laat je je ecosysteem 24 uur openstaan zodat de plantjes van de schrik kunnen bekomen en wat kunnen helen. 

Paddenstoelen in je ecosysteem. Wat te doen? 

Niks. Lekker laten groeien. Paddenstoelen zijn namelijk schimmels die bijdragen aan de natuurlijke groei van je ecosysteem. Ook in de natuur komen paddenstoelen op bepaalde momenten van het jaar opeens tevoorschijn en verdwijnen ook weer net zo snel. Geniet dus zeker van het moment dat je een paddenstoel in je afgesloten mini-ecosysteem ziet en maak er zeker wat foto’s van (en tag ons op Facebook en Instagram @flessentuin en @urbanjngl). Hij kan namelijk binnen enkele uren weer helemaal verdwenen zijn. 

Droog en bruin mos. Wat kan ik doen? 

Wij maken gebruik van bol kussentjesmos. Deze mossoort is stevig en je zou bijna kunnen zeggen dat deze ook herbruikbaar of beter gezegd ‘herlaadbaar’ is, dit creëer je door het mos vochtig te maken. Hoe dan? Open je ecosysteem en haal heel voorzichtig een kussentje mos uit de fles. Leg het mos in het water en laat deze enkele uren in het water liggen. Knijp het mos heel voorzichtig uit en plaats hem terug in je ecosysteem en druk het licht aan.